ביקורות ודיווחים מהשטח

סיכום כנס אמ"י לרקדנים
מאת רובין שבסו-קיין

אמ"י (איגוד אמני ישראל) פועלת מזה שנים רבות לקידום זכויות האומנים בארץ ובשנים האחרונות חיבקה אליה גם את הרקדנים שעד אז, מעמדנו היה ראוי לשיפור; בלשון המעטה. יו"ר  האגודה, מר' יעקב מנדל (יענקל'ה), אישיות כריזמטית ומרתקת, נשא את נאום הפתיחה בכנס רקדנים ומילא את כולנו בגאווה וביטחון. צוות האיגוד; הגב' קטי סיבוני (מנהלת תחום קידום מעמד הרקדן בישראל), מר עמית גולדנברג (נציג הרקדנים בוועד המנהל אמ"י ומנהלה של להקת מחול ת"א), אודליה קופרברג ,רן בראון,   (חברי וועדת ההיגוי) וליטל פורת (עו"ד- המחלקה המשפטית), נשאו את דבריהם בכדי לבאר לנו את זכויותינו ופעילות האגודה למעננו. להלן נקודות עיקריות שהוצגו בכנס:

  1. פעילות אמ"י למען רקדנים: בשנתיים האחרונות אמ"י פועלת רבות למען זכויות הרקדן בישראל והסדרת תנאים להעסקתנו (שכר ותשלום הולם, תנאים סוציאליים, חוזים תקינים ועוד). הסדרת תנאי העסקה והסכמים עם להקות המחול בארץ, הגדרת מעמד 'הרקדן המתלמד' (ושלא יגידו לכם- זה 'ללא תשלום'!!), הפקות מסחריות וטלוויזיה (אבוי! הפסטיגל) והסכם ביטוח למען רקדנים שנפצעים. מדברי חברי האיגוד, קיבלתי רושם חיובי ותחושה שאמ"י מבססת את מעמד הרקדן בתעשייה ודואגת שיתייחסו אלינו בכבוד הראוי כבעלי מקצוע ואומנים שמגובים ע"י גוף ציבורי חזק וייצוגי. יו"ר האיגוד הציג בגאווה את העובדה שכיום, מפיקים ולהקות מחול פונים אל האיגוד בכדי להתייעץ ולהתעדכן לגבי זכויות הרקדנים ותעריפים; מה שמעיד על הרצון לשיתוף פעולה וגם הרצון להימנע מאי נעימות בעתיד.    

  1. האיגוד מעדכן מדי שנה את גובה  השכר תמורת עבודתו של רקדן בהתאם למסגרת בה הוא משתתף; להקת מחול והעסקה עם חוזה, הפקה טלוויזיונית, פרילנס ועוד. העתק זהה לתעריפון של האיגוד, כפי שחולק בכנס האחרון, מצורף לכתבה זו. חשוב לציין שהתעריפון הינו בגדר המלצת האיגוד ומתייחס לתעריפי מינימום ולא כוללים מע"מ.

  1. חוזי עבודה וייעוץ משפטי: האגודה מציעה לחבריה ייעוץ משפטי  ועזרה בתביעות של רקדנים המבקשים לקבל את המגיע להם. עו"ד ליטל פורת, אשר ניחנה בחוש הומור וחינניות ראויים להערצה, הציעה את שירותיה בנדיבות רבה לכל המבקש עצה, בדיקה ואישור חוזי העסקה, ייעוץ משפטי ועוד. אני מסכם את עיקר דבריה בהמלצות:

חשוב לציין, לא מדובר פה רק על תשלום ותנאי שכר אלא גם על זכויות יוצרים, זכות ויתור על שימוש בקטעי וידיאו, צילומים ועוד.

לעולם אל-

א.      .. תחתום על חוזה בתנאי לחץ במשרדי ההפקה. תבקש לקחת את החוזה ולחתום לאחר התייעצות. אמ"י מציעים שירותי ייעוץ חינם לחברי האיגוד.
ב.       .. תצפה לדרוש את זכויותיך בדיעבד. חוזה שנחתם הוא חוזה מחייב, בעיקר משפטית. בד"כ חוזים מכסים את זכויות המעסיק ופחות את חובותיו וזכויות הרקדן. לכן, חשוב לפני החתימה לוודא שהחוזה הוא גם לטובתך.
ג.        ... תעבוד ללא התחייבות. חוזה בע"פ תקף כמו חוזה בכתב. גם אם השתתפת בפרויקט/הפקה ללא תשלום ולאחר מכן ההפקה הצליחה ותוקצבה, אתה רשאי לבקש תשלום על החזרות וההופעות בדיעבד.

  1. ביטוח רפואי
במקרים של פציעות רקדנים, יש נהלים וקריטריונים מאוד מחמירים במוסד לביטוח לאומי על מנת לקבל פיצוי או השתתפות בהוצאות כספיות על טיפולים משקמים לאחר פציעה ועל תקופת עבודה שמפסידים בעקבות כך. אמ"י, בשיתוף עם סוכן ביטוח ליאור חמד מציעים ביטוח לרקדן שמכסה בפני מקרים אלה בעלות שנתית נמוכה ומסובסדת ואופציות לתשלום נוחות.
בסקירה זו, ניסיתי לתמצת את עיקרי הדברים שהועלו בכנס. אישית, יצאתי משם בתחושה של גאווה, ביטחון ורצון לשתף פעולה עם האיגוד ועם האנשים המקסימים שפגשתי באותו יום. נדמה שסוף כל סוף יש גוף שיכול להציל את כבודנו הכלכלי הנרמס. אולם, חשוב לציין, השירותים של האיגוד מיועדים לחברי האיגוד בלבד; באמ"י לא מהססים ומציינים שהם מתכוונים לתמוך ולעזור אך ורק לחברי האיגוד. רקדנים שלא רשומים באיגוד ולא משלמים דמי חבר יצטרכו להסתדר לבד ולקבל את השירותים האלה באופן פרטני. חברות באמ"י עולה לנו 150 ₪ לשנה (12.5 ₪ לחודש) במקום 500 ₪, התעריף הרגיל לשאר האומנים. 

האם זה משתלם לנו?
השירותים הפורמאליים שמציע האיגוד כגון: ייעוץ משפטי, עדכון תעריפונים, בדיקת חוזים והסכמים וכו' יעלו לנו כל כך הרבה אם ניגש לגופים אחרים או עורכי דין פרטיים. אני מסכים שהאיום הוא לא כל כך רלוונטי ברמת היומיומית אבל כולנו מתעוררים כשאנחנו נקלעים לבעיה וכשזה יקרה, עדיף שיהיה לנו גוף שנוכל לברוח אליו לתמיכה וחיבוק חם.
מעבר לשירותים אלה, החברות באיגוד מאפשר לך להתעדכן בחדשות, מופעים, אודישנים וגם הנחות משמעותיות למופעים במוסדות התרבות (סוזן דלל, צוותא, בית לסין, תיאטרון החאן ועוד), השכרת סטודיו וחללים לחזרות, מוסדות לימודים ועוד. בסיכום כללי, יוצא שסכום ההנחות האלו יכסו את עלות החברות באיגוד מאוד מהר.
לסיכום, האם כדאי? בוודאי! בדקתי, ואני ממליץ.

מעבר לשיקול הכלכלי, ישנו גם שיקול קולקטיבי- החזון של האיגוד הוא לייצור קהילת רקדנים מאוגדת בארץ, חברי אמ"י, כך שכולם יהיו תחת חסות האיגוד ונוכל לקבוע תנאי העסקה קבועים ושאף אחד לא יחשוב לעבוד עלינו. בינתיים, זה לא קיים ולכן יש פילוג.

הבעיה היא...
כשאנו מתקבלים להפקה/פרויקט, אף פעם לא נעים לשאול לגבי תנאי ההעסקה או השכר. הרבה פעמים אנחנו נבוכים או חוששים לשאול את השאלות הללו כי אנחנו מתמודדים עם מציאות שההיצע קטן מהביקוש ויש הרבה רקדנים. ובכלל, כולנו שמחים על כך שניקח חלק מהפקה/פרויקט שחשקנו בו ואף אחד לא ירצה לפספס הזדמנות זו. אם בכלל נתחיל לדון על זכויותינו ושכרינו, קיים חשש שההפקה יכולה בקלות להחליף אותנו ולקחת רקדן אחר שיסתפק במה שיש.

 בנוסף לחלק התיאורטי, האיגוד הציע סדנאות חווייתיות כגון: מוזיקה למחול עם דידי ארז, סדנת קונטקט עם עדי שעל, טיפולים אישיים בשיטת אילן לב, סדנת ניהול לרקדנים עצמאיים ועוד', במחיר סמלי של 20 ₪.


להרחבה
אתר אמ"י - http://www.emi.org.il